Białko serwatkowe
- 328 Views
- Redaktor marketia.pl
- 24 kwietnia 2019
- Baza wiedzy o odżywkach białkowych trening i ćwiczenia
Białko serwatkowe stosowane jest do uzupełnienia prawidłowej diety. Osoba, która jest aktywna fizycznie lub stara się zredukować tkankę mięśniową powinna dostarczać organizmowi około 2,0 g białka na kilogram masy ciała. Oprócz ilości ważna jest również jakość dostarczanych protein. Chodzi więc o białko pełnowartościowe, które zawierają ryby, przetwory mleczne, jajka, mięso. Alternatywnym źródłem z powadzeniem może być również białko serwatkowe, które zawiera aż 9 aminokwasów egzogennych – najwięcej wśród produktów naturalnych. Dzięki niemu możemy więc uzyskać pożądany efekt anaboliczny, czyli budowę mięśni.
Serwatka powstaje podczas produkcji sera jako produkt uboczny. W specjalnych procesach technologicznych powstaje później czyste białko serwatkowe, pozbawione zbędnego tłuszczu i laktozy. Zawiera w sobie ok. 26% rozgałęzionych aminokwasów (jajko pozostaje na poziomie 22%). Ich skład zbliżony jest do budowy białek mięśniowych, co sprawia,że jest tak łatwo przez nie przyswajany.
Dla osoby, która uprawia treningi siłowe ważna jest zasada utrzymania pozytywnego bilansu azotowego. Oznacza to, że ilość białka, które dostarczamy organizmowi powinna przekraczać ilość protein podlegających rozkładowi. Serwatka może stać się jego podstawowym źródłem.

- 10 stycznia 2021
Hydrolizat białka co musisz o nim wiedzieć
- 9 października 2020
Alanina aminokwas
- 6 sierpnia 2020
Trening w domu na masę
- 24 czerwca 2020
Hydrolizat białka co musisz o nim wiedzieć
Alanina aminokwas
Trening w domu na masę
Mięsień trójgłowy ramienia
Ćwiczenia izometryczne dla kogo dobre ?
Jak poprawić samopoczucie ?
Czym jest Guarana ?
Banan wartości odżywcze