Białko serwatkowe. Zalety i wady

Białko serwatkowe to doskonale znany w branży kulturystycznej suplement diety, świetnie działający na przyrost naszych mięśni. Jego podstawową zaletą jest fakt, że jest ono źródłem pełnowartościowych białek, szybko się wchłania, jest łatwo dostępne i bez problemów można je włączyć do codziennej diety. Co więcej, pomaga ono utrzymać masę mięśniową, zwiększa reakcję anaboliczną organizmu na trening oporowy, poprawia wrażliwość na insulinę, przyspiesza metabolizm, usprawnia proces utraty tłuszczu. Do tego wspomaga nasz układ odpornościowy – zwłaszcza, jeśli jesteśmy aktywni fizycznie. Podobnie jak wszystko, tak i białko serwatkowe ma jednak swoje minusy. Przede wszystkim, proces jego wchłaniania jest dość szybki, przez co najlepiej stosować je bezpośrednio przed treningiem lub tuż po jego zakończeniu. O wiele lepiej sprawdza się tutaj kazeina, której proces trawienia jest długi, przez co może być przyjmowana nawet przed snem. Na szczęście można je ze sobą łączyć, choć pamiętajmy, aby zachować umiar.