Białko kazeinowe – cechy i zalety

Białko jest niezbędnym elementem diety do rozbudowy masy mięśniowej. Regularna suplementacja dobrej jakości odżywką proteinową gwarantuje dobre rezultaty i efektywną realizację planu treningowego. Wśród preparatów białkowych na wyróżnienie zasługuje białko kazeinowe.
Kazeina swoje źródło zawdzięcza mleku krowiemu. Od białka pochodzącego z serwatki różni się przede wszystkim czasem i skutecznością wchłaniania. Można to porównać do cukrów, które szybko i łatwo trafią do naszego krwioobiegu z czekoladowego batona, jednak tak samo szybko z niego uciekną. Białko kazeinowe wchłania się wolno, o czym należy pamiętać podczas suplementacji, jednak efekty jego działania są bardzo widoczne.
Odżywki kazeinowe, dostępne w postaci koncentratu, izolatu, czy hydrolizatu, dedykowane są do regeneracji potreningowej na noc. Niespotykana właściwość białka, a mianowicie odporność na soki trawienne w żołądku, wpływa na powolny i intensywny proces wchłaniania. Kazeina jest zatem trawiona powoli, a obecność białek w krwioobiegu utrzymuje się nawet do 8 godzin.