Białko pochodzenia roślinnego czy zwierzęcego – które wybrać?
- 253 Views
- Redaktor marketia.pl
- 26 lutego 2019
- Baza wiedzy o odżywkach białkowych trening i ćwiczenia
Nawet jeśli jesteś początkującym sportowcem, na pewno wiesz, jak ważna jest obecność białka w codziennej diecie. Warto jednak nie tylko spożywać produkty bogate w białko, takie jak mięso z kurczaka czy biały ser. Zawartość białka w tych produktach, a także jego przyswajalność, może być jednak zbyt niska, by móc realnie wpływać na rozwój mięśni. Dlatego, oprócz odpowiednio zbilansowanej diety, warto zażywać białka w postaci suplementów diety.
W odżywkach dla sportowców spotyka się dwa rodzaje białek: pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Oba te rodzaje mają oczywiście swoje mocne i słabe strony. Białka pochodzenia roślinnego są bardziej łagodne dla organizmu i nadają się między innymi dla osób nietolerujących laktozy. Mogą być również spożywane przez wegan i wegetarian. Białka pochodzenia zwierzęcego, najczęściej pozyskiwane z serwatki, są lepiej przyswajane przez organizm, posiadają również w swoim składzie więcej aminokwasów. Tych białek powinny jednak unikać osoby uczulone na laktozę.

- 10 stycznia 2021
Hydrolizat białka co musisz o nim wiedzieć
- 9 października 2020
Alanina aminokwas
- 6 sierpnia 2020
Trening w domu na masę
- 24 czerwca 2020
Hydrolizat białka co musisz o nim wiedzieć
Alanina aminokwas
Trening w domu na masę
Mięsień trójgłowy ramienia
Ćwiczenia izometryczne dla kogo dobre ?
Jak poprawić samopoczucie ?
Czym jest Guarana ?
Banan wartości odżywcze