Białko pochodzenia roślinnego czy zwierzęcego – które wybrać?

Nawet jeśli jesteś początkującym sportowcem, na pewno wiesz, jak ważna jest obecność białka w codziennej diecie. Warto jednak nie tylko spożywać produkty bogate w białko, takie jak mięso z kurczaka czy biały ser. Zawartość białka w tych produktach, a także jego przyswajalność, może być jednak zbyt niska, by móc realnie wpływać na rozwój mięśni. Dlatego, oprócz odpowiednio zbilansowanej diety, warto zażywać białka w postaci suplementów diety.
W odżywkach dla sportowców spotyka się dwa rodzaje białek: pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Oba te rodzaje mają oczywiście swoje mocne i słabe strony. Białka pochodzenia roślinnego są bardziej łagodne dla organizmu i nadają się między innymi dla osób nietolerujących laktozy. Mogą być również spożywane przez wegan i wegetarian. Białka pochodzenia zwierzęcego, najczęściej pozyskiwane z serwatki, są lepiej przyswajane przez organizm, posiadają również w swoim składzie więcej aminokwasów. Tych białek powinny jednak unikać osoby uczulone na laktozę.