Warto jeść białko jaja

Każdy, kto chce wypracować piękne mięśnie musi zażywać białko. Dostarczamy je sobie wraz z pożywieniem. Za najcenniejsze białko, które dostępne jest w każdej kuchni uważane jest białko jaja kurzego.
Białko a proteiny
Białko jaja kurzego dostarcza nam przede wszystkim ogromnych ilości protein. Biała część jednego kurzego jajka to dawka około czterech gramów protein, które charakteryzują się naprawdę wysoką jakością. Warto dodać, że białko tego typu nie posiada w ogóle tłuszczu, pozbawione jest również tak szkodliwego dla nas cholesterolu. Jest również mało kaloryczne i z tego powodu może być spożywane przez osoby będące na diecie.
Witaminy zawarte w jajku
Białko jaja to również źródło wielu cennych witamin. Znajdziemy w nich między innymi:
ryboflawinę;
selen;
lizozym.
Ryboflawina to nic innego jak jedna z witamin z grupy B. Jej obecność sprawia, że energia zgromadzona w węglowodanach może zostać uwolniona. Przekłada się to na zwiększone tempo metabolizmu. Uważa się również, że spożywanie ryboflawiny chroni nas przez chorobami oczu.