Różne rodzaje białek – czym się różnią?

Białko jest niezbędnym makroskładnikiem odżywczym, niezbędnym do utrzymania zdrowego organizmu. W tej sekcji zbadamy różne rodzaje białek i ich różnice.

Istnieją trzy główne rodzaje białek: kompletne, niekompletne i komplementarne. Kompletne źródła białka zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy potrzebne organizmowi, podczas gdy niekompletne źródła zawierają niektóre, ale nie wszystkie z tych aminokwasów. Białka komplementarne to te, które pochodzą z różnych grup żywności i można je łączyć w celu zapewnienia pełnego źródła aminokwasów.

Do czego organizm potrzebuje białka?

Białko jest niezbędne do wzrostu i naprawy komórek organizmu. Można go znaleźć w wielu rodzajach żywności, przy czym najczęstsze są źródła pochodzenia zwierzęcego. Białka składają się z aminokwasów, które łączą się, tworząc długie łańcuchy. Organizm ludzki do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje 20 różnych rodzajów aminokwasów, z których dziewięć musi pochodzić z pożywienia.

Istnieją trzy różne rodzaje białka: białko pełne, białko niekompletne i białko roślinne. Pełne białka zawierają wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania, podczas gdy niekompletne białka zawierają mniej niż dziewięć niezbędnych aminokwasów lub nie zawierają jednego lub więcej. Białka roślinne nie są kompletnymi źródłami, ponieważ brakuje im jednego lub więcej niezbędnych aminokwasów i nie dostarczają wystarczającej ilości składników odżywczych dla zbilansowanej diety.

Różne rodzaje białka – różnice

Różnica między trzema typami jest to, że białka roślinne nie są biodostępne dla organizmu. Niekompletne źródła białka zawierają mniej niż dziewięć niezbędnych aminokwasów lub brak jednego lub więcej. Te niekompletne białka również nie dostarczają wystarczającej ilości składników odżywczych dla zbilansowanej diety i obejmują białka roślinne, które są pochodzenia roślinnego. Białko roślinne obejmuje soję, konopie, groch, komosę ryżową i ciecierzyca.

Białka zwierzęce są kompletnymi źródłami białka, które zawierają wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów. Te źródła zwierzęce zapewniają również odpowiedni poziom składników odżywczych w zbilansowanej diecie. Źródła zwierzęce obejmują mięso, jajka, mleko i ser. Źródła skojarzone składają się zarówno z białek zwierzęcych, jak i roślinnych, które zapewniają pożywną dietę z wystarczającą ilością niezbędnych aminokwasów, aby zrównoważyć twoje dieta.

Warto wiedzieć, że białka roślinne zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, ale są niekompletnymi źródłami, które wymagają dodania białka zwierzęcego lub mieszanego, aby były kompletne. Kompletne źródła białka w tej grupie obejmują warzywa, produkty sojowe i zboża (takie jak komosa ryżowa). Białka zwierzęce są kompletnymi źródłami białka, które zawierają wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów.

Te źródła zwierzęce zapewniają również odpowiedni poziom składników odżywczych w dodatek do białka. Kompletne źródła białka to: wołowina, kurczak, jajka, jagnięcina, wieprzowina, łosoś i indyk. Niekompletne białka są głównie pochodzenia roślinnego. Białka te nie zawierają wszystkich dziewięciu niezbędnych aminokwasów, ale stanowią doskonałe źródło innych składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały. Warto o tym pamiętać przy wyborze odżywki białkowej dla siebie.

Odżywka białkowa – na bazie jakiego białka wybrać?

Suplementy białkowe to świetny sposób na zwiększenie spożycia białka, jeśli nie spożywasz wystarczającej ilości pokarmów bogatych w białko. Ale przy tak wielu dostępnych opcjach może być trochę przytłaczające, aby dowiedzieć się, która z nich jest dla Ciebie najlepsza.

Rodzaj odżywki białkowej będzie zależał od tego, jakie są Twoje cele, jak często planujesz stosować suplement i ile pieniędzy chcesz wydać. Jednak zdecydowanie lepiej wybrać odpowiednią formę. Białko w proszku to rodzaj odżywki białkowej, który zapewni znaczną ilość białka w każdej miarce. Ta forma jest najbardziej opłacalna i można ją mieszać z różnymi napojami, zupami lub koktajlami. Warto jednak pamiętać, że nie zaleca się używania tego typu bez innych składników odżywczych jako jedynego źródła białka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.