Białko serwatkowe. Dla kogo?

Białko serwatkowe słynie z tego, że świetnie stymuluje syntezę białek mięśniowych od razu po treningu. To dlatego jest jednym z najczęściej wybieranych suplementów – zarówno przez osoby w sposób profesjonalny uprawiające sport, jak i przez amatorów, którym zależy na umiejętnym wymodelowaniu ciała oraz uzyskaniu imponującej muskulatury. Na jego korzyść przemawiają zarówno właściwości anaboliczne, jak i łatwa dostępność. Kolejną zaletą białek serwatkowych jest też fakt, że są one szybko trawione i wchłaniane, a do tego można je bezproblemowo włączyć w dietę. Nie należy jednak z nimi przesadzać, bo mogą wywoływać wzdęcia, mdłości, bóle brzucha czy inne przypadłości ze strony układu pokarmowego, a nawet reakcje alergiczne. Oczywiście odnajdziemy je zarówno w postaci sproszkowanych suplementów diety, jak i w naturalnych produktach, takich jak mleko pochodzenia zwierzęcego, niektóre masła i śmietany, jogurty czy serek wiejski, a nawet w niektórych chlebach czy ciastkach, do produkcji których używa się serwatki.