Białka roślinne – wady i zalety

W składzie odżywek białkowych najczęściej pojawiają się białka pochodzenia zwierzęcego, na przykład serwatkowe. W wielu przypadkach są one uzupełniane o białka pochodzenia roślinnego. Na rynku można znaleźć również odżywki zawierające wyłącznie białka roślinne. Jakie są zalety i wady takich odżywek?
Najpopularniejsze białka roślinne
Najczęściej w odżywkach pojawiają się białka pozyskiwane z soi oraz pszenicy. Białka te charakteryzują się stosunkowo najwyższą wartością odżywczą spośród białek roślinnych.
Zalety białek roślinnych
Podstawową zaletą białek roślinnych jest to, że mogą być spożywane praktycznie przez każdego. Są dostępne również dla osób, które nie mogą spożywać białek zwierzęcych, na przykład dla uczulonych na laktozę czy dla wegan. Białka soi czy pszenicy zawierają dodatkowe, cenne dla organizmu składniki, na przykład witaminy i mikroelementy.
Wady białek roślinnych
Niestety, białka roślinne charakteryzują się mniejszą wartością odżywczą niż białka pochodzenia zwierzęcego. Są również gorzej przyswajane przez organizm.